Min interesse for flint

Min interesse for flint

En meget interessant eftermiddag i Lund Forsamlingshus.

Jeg havde meldt mig til et særligt arrangement som hed Cello & Flint lørdag eftermiddag 2. april 2022. Det fortrød jeg i hvert fald ikke.

Arkæologen Andreas Valentin Wadskjær holdt et udbytterigt foredrag om flint og det værktøj som vores forfædre lavede af flinten. Da jeg interesserer mig meget for at arbejde med flint og har mit eget flinteværksted hvor jeg fremstiller kopier af dolke, pilespidser og økser fra fortiden, ikke alene fra Danmark, men også fra indianske fund fra USA (jeg er født og opvokset i USA). Denne eftermiddag var særlig interessant for mig, da Andreas Valentin Wadskjær har stor indsigt i især tværpilespidser. Det er ikke disse pilespidser jeg laver flest af, så derfor var det en øjenåbner for mig og  skønt med ekstra viden.

Jeg er selv jordejer på Stevns og har fundet rigtig mange flintegenstande på min egen jord og hver gang ploven bliver brugt og jorden vendt, ja, så fremkommer der nye spændende genstande som jeg samler op.

En anden interessant ting er, at vi som bor her på Stevns, nemt kan komme i besiddelse af det man kalder verdens bedste flint til fremstilling af knive, pilespidser osv. Den danske flint er af så god kvalitet så de amerikanske flintknappers bliver henrykte når de får adgang til dette materiale. Stevns har også en lang historie hvad flint angår; flintebrænding og senere pulverisering af flinten til brug i København til bl.a. fajance. Tidligere blev flinten blandt andet importeret fra Frankrig, men hvorfor gøre det, når vi har noget af verdens bedste flint lige under skoene. Det resulterede i at der rent faktisk blev en større industri af flinteforbrænding her på Stevns, med god økonomi til følge. Se hvordan det skildres i filmen Flintesønnerne med Poul Richardt.

Til lørdagens arrangement blev der fremvist mange fund fra andre Stevnsborgere og snakken gik livligt og jeg købte naturligvis et par gode bøger som Andreas Valentin Wadskjær havde med. Kan kun anbefales.

 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar